– Történelem

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Bonyhád

Az 1700-as évek vége felé két ízben is tűzvész pusztított Bonyhádon. 1772-ben leégett a katolikus templom és a paplak, valamint környéke. 1793-ban a paraszt utcában 32 ház vált a tűz martalékává.

Bonyhádon 1870 körül mondták ki a Tűzoltó Egylet szervezésének szükségességét, ami 1874. április 1.-én alakult meg. Alapszabályt, fegyelmi szabályzatot és önkormányzati szabályzatot fogadtak el. Az alapszabályt Hoffer István, mint ideiglenes elnök írta alá, a parancsnok Willinger Márton lett. 1874. július hó 14.-én hagyta jóvá a Magyar Királyi belügyminiszter. Az államtitkár látta el kézjegyével azt a dokumentumot, amely szerint működhetett az egyesület. A pártoló tagok között olvashatjuk Perczel Mór 48-as honvédtábornok, alapító tagok között Perczel Dezső a későbbi belügyminiszter nevét is.

5 év múlva 1879. március 5-én pártolás hiánya miatt az egyesület feloszlott és csak 1893-ban alakult meg ismét. Az újjáalakulás 10. évfordulóján 1903. augusztus 30-án vendégül látták a Tolna Megyei Tűzoltó Szövetséget, ezen ünnepség keretén belül kapott zászlót egyesületünk. Zászlóanya Perczel Dezsőné méltóságos asszony volt.

Az egyesület tűzoltószerei a kornak megfelelőek voltak, de azok beszerzésében már akkor is élen jártak a megyében. 1895-ben a Hunnia gépgyártól egy mozdonyfecskendőt szereztek be. A második motorfecskendőt pedig 1931-ben vásárolták, amit egy tűzoltószer gyár készített.

A megyei városokat megelőzve vásároltak egy 35 lóerős benzinmotoros tűzoltóautót, 1000 fm tömlővel. A szernek 1500 l-es víztartálya volt. A II. világháború kapcsán a felszereléseket a tartályos gépkocsival együtt nyugatra vitték. 1945. október 30-án kelt rendelet alapján az OTT megszűnt, de önkéntes tűzoltóságként tovább működtek. 1951. június 1.-én államosították őket, és körzeti őrsként, majd alosztályként folytatták tevékenységüket.

A Bonyhádi Tűzrendészeti Alosztály parancsnokság új laktanyáját 1958-ban avatták fel, amely a jelenlegi Pannónia Zrt. irodaház helységének helyén állt.

A vonulós állami egységet 1962-ben megszüntették és újjászervezték az Önkéntes Tűzoltó Egyesületet.

1979-ben készült el az új tűzoltószertár és laktanya, melyben az egyesület tagjai napjainkban is becsülettel teljesítik önként vállalt kötelezettségüket.

1985-ben került átadásra Bonyhádon az országban létrehozott 3. tűzoltómúzeum –amelynek építésében sokak mellett a Bonyhádi Önkéntesek is aktívan részt vettek. E korszak kiemelkedő alakja Bányai Gergely bácsi, aki 25 évig volt egyesületünk parancsnoka.

1987-ben megyei segítséggel az akkor még NSZK-ból – Mundelsheimből – az ottani Tűzoltó Egyesülettől egy Opel Blitz gépjárművet kaptunk ajándékba.

Ez a nyitás időszaka volt. Már köthettünk nyugati kapcsolatot is. Bonyhád és az NSZK-s Wernau között is partnervárosi kapcsolat jött létre, melynek kézzelfogható eredménye egy Mercedes Benz gépjármű lett.

Az 1989-es egyesületi törvény új alapokra helyezte az egyesületek működését. A rendszerváltás kezdetekor a kötöttségek teljesen megszűntek. Pályázati rendszerek alakultak ki, és egy ilyen pályázaton nyert pénzzel 1992-ben sikerült egy feszítővágó berendezést vásárolni, amit az előző évi Forma 1-es autóversenyen mutattak be. A műszaki mentésre történő felkészülésre azért volt szükség, mert a 6-os főút bonyhádi térségében egyre több olyan baleset keletkezett, amelyben a balesetet szenvedők bent szorultak a karambolozott gépjárművekben.

A Bonyhádról kitelepített német ajkú emberek egymás után igyekeztek fölvenni a kapcsolatokat. Így került sor – a bonyhádi önkormányzat segítségével – a Hochheimi Önkéntes tűzoltókkal való megismerkedésre.

Egyesületünk megalakulásának 120 éves évfordulóján egy emelőkosaras Mercedes tűzoltóautót kaptunk a Hochheimi Tűzoltó Egyesülettől ajándékba. Az ajándék jelentőségét mi sem bizonyítja ékesebben, mint az a tény, hogy hasonló teljesítményű tűzoltószer Tolna Megyében még a hivatásos vonuló egységeknek sem állt rendelkezésükre abban az időben.

Évenkénti pályázati pénzek elnyerésével – valamint hathatós önkormányzati támogatásokkal – önrészek felvállalásával az egyéni védőfelszereléseket is sikerült a legmodernebbekre kicserélni.

Személyes kapcsolatok révén újabb partnerkapcsolatot sikerült kialakítani a Grosenhauseni Tűzoltó Egyesülettel Ők is egy Opel Blitz vonulós szert hoztak, amely évjáratában fiatalabb volt az előzőnél, így az a helyzet állt elő, hogy több vonulós szerünk volt, mint ahány szerállásunk. Egyesületünk a Megyei Tűzoltó Szövetség tagjaként jó kapcsolatokat ápolt a környező községek Tűzoltó Egyesületeivel is így arra az elhatározásra jutottunk, hogy ha Nagymányok elfogadja a nekik szánt ajándékot, nekik ajándékozzuk az elsőnek kapott Opel Blitz gépjárműfecskendőt. Megkeresésünk pozitív fogadtatásra talált és a két egyesület tagjainak közös rendezvényén – Nagymányokon adtuk át a szerelvényt.

Az 1999-ben megtartott 125 éves évfordulónkon Csöglei Pista bácsi így fogalmazott: – Egy olyan egyesület jubileumi közgyűlésén vagyunk, ahol az ünnepelt nem ajándékot kap, hanem ajándékot adott egy arra érdemes Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek.

2009-ben sikerült hathatós önkormányzati támogatással beszerezni egy 1991-es évjáratú Volvo típusú gépjárműfecskendőt, aminek hivatalos átadására a Bonyhádon megtartott megyei Flórián napon került sor, ahol egyesületünk 135 éves fennállását is ünnepeltük.

2015 tavaszán a testvérvárosunktól, Wernautól ajándékba kaptunk egy kitűnő állapotú, alig használt 1978-as évjáratú Mercedes típusú gépjárműfecskendőt, az ottani önkéntes egyesületnek egy új jármű érkezése miatt már nem volt szükség rá, így nagy szívvel ajánlották fel egyesületünknek.

„A mi szabadidőnkkel az önök biztonságáért

1874-es alapszabályzat:

alap1 alap2 alap3 alap4 alap5 alap6 alap7 alap8

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s