Uszodai baleset 2012

Mérgesgáz az uszodában: sósav keveredett hypóval

Az edzésén résztvevő öt gyermek és egy felnőtt lett rosszul a bonyhádi uszodában történt csütörtöki gázmérgezésben. A baj abból adódott, hogy az intézmény gépházában a sósav és a hypó összekeveredett. Az eset körülményeit a rendőrség vizsgálja.

– A baleset idején az uszodában tartózkodó öt gyermek és az úszómester is jól van, többük már haza is mehetett a Balassa János megyei kórházból; pénteken délelőtt pedig az úszás órákat is megtartottuk – tájékoztatta lapunkat Steiner Krisztián, a BONI főigazgatója.

Mint arról hírt adtunk, csütörtökön délután a BONI Széchenyi István Általános Iskola uszodájában a tisztításhoz használt vegyszerek keveredtek egymással, a keletkezett gázok belélegzésétől az épületben lévő öt gyermek és az úszómester rosszul lett.

– Sósavat és hypót öntöttek össze a gépházban lévő tartályban, amelyből klórgáz keletkezett, és a szellőző berendezésen keresztül bekerült az uszodatérbe – tudtuk meg dr. Németh Lídiától.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének megyei tisztifőorvosa hozzátette, az eset után az intézmény munkatársai átszellőztették a helyiséget, nem engedtek be vendégeket.

Az ügyben több feladata volt a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv illetékes kistérségi népegészségügyi intézetének, és az oknyomozás során is lesz. Pénteken, az uszoda nyitása előtt szemlét tartottak, vízvizsgálatokat végeztek. Ezeken mindent rendben találtak, engedélyezték az uszoda működését. További ellenőrzéseket végeznek a történtek okainak felkutatása érdekében.

 Ömböli-Környei Andrea közegészségügyi és járványügyi felügyelő (balról) és munkatársa, Szabó Lídia a bonyhádi uszodában vizsgálódás közben. A háttérben Zalavári Antal úszómester Fotó: K. A.

Így például azt is vizsgálják, hogy az uszodában használt vegyi anyagokat megfelelően tárolták-e, a feliratozásuk pedig egyértelmű és jól olvasható volt-e. – Fel kell tárni, hogy vezetett-e bármilyen külső körülmény ahhoz, hogy ez a baleset megtörtént – szögezte le a megyei tisztifőorvos.

A Bonyhádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, a szekszárdi tűzoltók és a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszélyhelyzet-felderítő Csoportja (VFCS) vonult a helyszínre csütörtökön, utóbbiak a gázkoncentrációt mérték – fűzte hozzá Boross Brigitta, a TMKI szóvivője.

Mint azt Szameth Veronikától, a Bonyhádi Rendőrkapitányság sajtóügyeletesétől megtudtuk, a rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indított eljárást. Ennek során szakértő bevonásával tisztázzák a felelősség kérdését.

TEOL.hu

Kategória: Egyéb | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s